HERREGÅRDSMIDDAGE I KONGENS FADEBUR
Kom med på en smagfuld historisk oplevelsestur gennem middelalderen. Efteråret byder på middag på Lykkesholm Slot .
Kongens Fadebur åbner for fyrstelige middage i Nyborg Len med gastronomiske nedslag i rejsekongedømmets historie.
En række herregårdsmiddage på Østfyn sætter fokus på historien og rejsekongedømmet i efteråret. Rejsekongedømmets æra var en tid, hvor kongerne drog magtfuldt gennem riget for at overvåge retsplejen og lokaladministrationen; en tid, hvor lensmænd udviste loyalitet for kongen med fyrstelige middage og eksklusive råvarer.
Herregårdsmiddagene tager gæsten med på en smagfuld historisk oplevelsestur gennem middelalderen. Retterne tager udgangspunkt i historiske nedslag i den enkelte herregårds historie med ypperlige råvarer fra bedriften eller det øvrige Kongens Fadebur i Nyborg Len.
En fyrstelig middag – mere end en social begivenhed
Fyrstelige middelaldermiddage var en social begivenhed, der tjente en række bestemte formål. Naturligvis skulle den mætte, men i lige så høj grad markere muligheder, der som regel lå langt over, hvad andre kunne præstere på et bord.
Råvarerne kom fra bedriften og fra de områder, som et privilegium gav denne klasse eneret til, nemlig at fiske i ferske vande og drive jagt på marker og skove, som hørte til besiddelserne. Ved ganske særlige lejligheder bad kongen sine lensmænd og andre adelige, der var tilknyttet hoffet, om at bringe masser af mad frem til sin fest.
Desuden manifesterede det fyrstelige og herskabelige sig ved indkøb af kostbare udenlandske mad- og drikkevarer, og den fyrstelige pragt understøttedes af det smukt dækkede bord med et for sin tid moderne og kostbart bordtøj, der dog også kunne rekvireres fra egnens adelige.
Middelaldermad og middagslærde
Menuen ved herregårdsmiddagene består af en række retter, der er tilpasset moderne ganer eller inspireret af middelalderens råvarer, teknikker og traditioner. Underholdningen til middagene vil som i middelalderen bestå af musik og besøg af en såkaldt ”middagslærd”.
Den middagslærde er Erland Porsmose, der vil føre gæsterne gennem hovedtrækkene i rejsekongedømmets historie.
Middag på Lykkesholm Slot
Den første middag foregår på Lykkesholm Slot den 30. september. Herregården ligger ved Ørbæk-åens udspring for enden af en stor sø.
I få dage i 1391 var herregården, der dengang hed Magelund, ejet Dronning Margrete I. I 1640 overtog Christen Thomsen Sehested Lykkesholm. I løbet af de første 10 år opkøbte han 19 gårde og fik yderligere 17 gårde i pant, fordi han lånte Frederik III penge. Han havde så stort overskud, at han kunne donere en del af sit korn til Odense hospitals fattige.
Disse og mange andre historie om Lykkesholm bliver foldet ud under middagen. I forbindelse med arrangementet tilbydes desuden overnatning på Lykkesholm Slot som tilkøb.
Middagen er et samarbejde mellem Lykkesholm Slot, Kongens Fadebur/Østfyns Museer og Kirk Hedegaard.
Der kan tilkøbes overnatning på Lykkesholm Slot.
Det praktiske
Dato: Lørdag den 30. september 2023 (tilmeldingsfrist d. 22. sept.)
Tid: 17.00-22.00
Pris: kr. 1.195,-/pers.
kr. 995,- /pers. Medlemmer af Nyborg Museumsforening (medlemskort fremvises med billet)
Middagen: 5 serveringer bestående af hver flere retter (fransk servering)
inkl. drikkevarer (alkoholfrit alternativ muligt)
Tilkøb: Kaffe og avec kan nydes i de tilstødende saloner
Overnatning på Lykkesholm Slot, bestilles via [email protected]
Dobbeltværelse: kr. 725,-/person
Enkeltværelse: kr. 1.025,-/person
Lykkesholm Slot. Foto: Kirk Hedegaard
Kongens Fadebur – Nyborg Len
Kongens Fadebur formidler 800 års tradition for at producere og levere de ypperste råvarer og produkter til kongen på Nyborg Slot.
I middelalderen mødtes kongen med sit parlament på Nyborg Slot, og senere udviklede byen sig til det, man kan kalde Danmarks første hovedstad. Det var en stor begivenhed, når kongen og hans følge kom til byen. Så var der brug for mad og drikke i rigelige mængder fra Kongens Fadebur. I Nyborg var der sørget særligt godt for dette.
Det kongelige Nyborg Len dækkede næsten halvdelen af Fyn og hørte som et af de eneste i landet altid til kongens fadebur. Det betød, at bønder og håndværkere i lenet betalte skat i form af afgrøder og produkter direkte til kongens hof. De østfynske producenter har dermed en snart 800 år gammel tradition for at være leverandører til Danehoffet og Nyborg Slot.
Kongens Fadebur fører traditionen op til det 21. århundrede, og i samarbejde med nutidens østfynske fødevareproducenter skabes produkter og oplevelser med historie og madkultur i fokus.
Kongens Fadebur er en del af Østfyns Museer.